sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Viridiana


Un film straniu. Straniu!? Trebuie să pot mai mult. Încă sunt sub impresia filmului. Am ales să văd acest film tocmai din cauza acelei plagiere-parodie-grosolănie a tabloului lui Da Vinci ”Cina cea de taină”.
Nu voi insista, pentru că mă gândesc că vor fi câțiva care își vor dori să-l vadă. Un film clasic, alb-negru, poate cel mai bun film regizat vreodată de Bunuel. Filmul are de toate. Mai precis sunt vreo șase lumi într-una singură . Plecând de la catolicism și rigurozitatea lui până la haosul unei cohorte de cerșetori care profită de o aparentă libertate.
  Dincolo de extremele care se regăsesc în film, ceea ce mi s-a părut mie de remarcat este lipsa antitezelor. Este clar că ele există, dar totul se rezumă la naivitate și filantropie subversivă raportată la profitarea ulterioară prin violența unor minți descreierate și alcoolizate. Nu vă gândiți la violență extremă, filmul a fost realizat în 1961, violența este mai mult aluzivă și sugestivă. În schimb barbaria, grotescul, inadaptarea și resemnarea sunt la comun cu filantropia, ordinea religioasă în consemnele ei și pragmatismul clasei burgheze parvenite ...
Ceea ce merită subliniat în acest filmul este simbolul. Multe simboluri, foarte multe simboluri care sunt și pe alocuri parodiate, chiar dacă sunt și simboluri creștine.
 Mai multe puteți lua și decide uzitând de linkul ....


http://www.filme-gratis-online.ro/viridiana-1961/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu