marți, 28 ianuarie 2014

Fără irosire ...


Cine suntem!? La astă întrebare voi încerca să ofer răspunsul în ”Reguli înspre destinație”. Cititorule ... intră în tine și dă-ți singur răspunsurile. Nu avem nevoie de absolut nimeni pentru a fi ceea ce suntem, sau pentru edificare. Îndrumarul experimentat deja este valabil pentru un destin înfăptuit; neînfăptuitul se construiește sau rectifică prin firescul sau nefirescul parcursului. Avem o forță imensă, superioară oricărei viețuitoare și trimiterea este către rațiune. Mintea noastră, creierul nostru este singurul responsabil pentru interpretarea sentimentelor, emoților, nevoilor. Același raționament este autorul neformal al conștiinței. Inclusiv conștientul și subconștientul sunt rezultatul psihozelor tratate sau netratate.
Existențial suntem alterați în măsura în care ne-am permis introspecția. Cei care au atins acel spațiul al metafizicii pot fi superiori sau inferiori alterării de bază. Suntem expuși în permanență trădării și minciunii pe care noi înșine o provocăm. Cei mai evoluați stăpânesc arta disimulării, arta perfidă a trăirii în umbra cuvintelor. Ridicată la rangul primordial al unei existențe, această artă din umbră devine beznă. Ceea ce nu mai putem înțelege, odată atinsă astă stare, este faptul că raționamentul cedează iluziei. Ne simțim protejați în spatele cuvintelor, în arta așezării lor, rostirii lor; motivele false sunt date în vileag de faptele noastre. Putem spune sau scrie orice, gesturile, faptele spun despre noi totul. Nu voi uita niciodată acea rostire anonimă, dar plină de adevăr: ”Cuvintele spun despre oameni, mult mai multe decât spun oamenii prin ele”.
Se impune întrebarea ... de ce ne-am irosi la nesfârșit într-o artă devenită între timp minciună? Lipsa unui raționament care se bazează pe argumente denotă boala minții. Se va întâmpla psihoză, nevroză, ulterior necroză. Cu toții deținem harul irosirii, din păcate nu aflăm nici măcar în conștiință sau sinele evoluat argumentele rămânerii în starea irosirii. Mai risc un contraargument unei irosiri prin știința conversației sau a scrierii: nimănui nu i-a reușit transpunerea artei disimulării prin cuvinte, rostite sau scrie, în fapte sau gesturi; nu spun că nu există și astfel de reușite, dar ele sunt atât de rare încât în spatele lor stă doar sinceritatea cuvintelor la acel moment, în spatele lor stă renunțarea sporadică la minciună.
De la mine, (ne)dragii mei să nu așteptați niciodată decât brutalitatea sfântă a sincerității. Franchețea este tot un soi de disimulare, la un alt nivel deoarece presupune și puțină diplomație care este tot prefăcătorie; tocmai de aceea mi-am permis și renunțarea la ea. Nimeni nu merită irosiri, nici măcar pentru mine nu mă voi mai irosi; de aceea nu-mi mai sunt de trebuință nici reverențele ...     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu