joi, 28 noiembrie 2013

De ce scriu!? (IV)


Scriitura mea se scrie cu sânge. Spațiul virtual în care scriitura mea trăiește este unul septic. Nu sunt molipsitor, sunt doar agresorul declarat al prostiei, nimicniciei, neputinței și suficienței. Mă aplec din nou asupra scrisului. Mă simt precum un proscris departe tot ce-i este drag. Lumea se mișcă și eu aparțin doar locului incert în care mă aflu; un exil total inutil atâta vreme cât cuvântul poate poposi oriunde .

Scriu pătruns de această șansă de “a fi”, oscilând între gânduri și trăiri, iluzii și amintiri. Știu că gândurile se instalează prin prioritatea afectului. Un gând poate ucide alte gânduri rezolvându-le sau poate adânci incertitudinile, aprofundând gândurile neucise. Gândurile vii duc înspre trăirile puternice, din ele vine și inspirația împlinirilor sau drama eșecului. Nu există trăire care să nu fi avut ca pornire un gând de mai bine, un gând pozitiv pentru sine.

Nu-mi sunt de trebuință gândurile ascunse; tocmai din ele răsare năprasnicul iluziei. Sunt sursa nefericirilor noastre, căci ele nasc aspirații ridicole, care nu țin decât de nevoi trupești sau materiale. Sufletul trebuie lăsat să vorbească, să-și exprima durerea și nevoia, atunci el poate primi sau va fi obligat să renunțe. Oricare dintre variante ar fi de preferat minciunii. Nu există om care să nu mintă, să dețină vreun secret, să ascundă ceva care-i va aduce rușinea publică.  Putem simplifica totul folosind șansa adevărului. Prin el ne descărcăm de angoase și curățăm antecamera păcatului, ușurăm memoria de povara ițelor țesute prin minciună; cel mai important este că primim adevărul înapoi ca răspuns și timpul care nu ne este niciodată suficient se dilată pentru noi experiențe, noi trăiri.

Știu că uneori scriu dintr-un doliu încrâncenat și cuvintele coboară-n bernă. Mi se reproșează pesimismul. Nu există pesimism în mine, toate gândurile mele sunt îndreptate spre ceea ce nu-mi este străin și trebuie împlinit, desăvârșit. Scriu despre sacrificul uman, despre durere și suferinți firești. Pozitivismul și binele învinge răul sunt doar miracole care trebuiesc povestite celor fără de speranță, muribunzilor. Pragmaticii vor râde și anula cu argumente acest gen de povețe, eu prefer să le experimentez. Recunosc, sunt unul dintre sclavii empiricului, doar că trebuie să merite, să-mi dea ceva la schimb … 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu