duminică, 29 decembrie 2013

Exercițiu de ignoranță

(pasul 1 - ingredientele)

Ingrediente obligatorii: o carte de calitate care să te prindă cu adevărat, espresso scurt, un pahar de vin (de preferință roșu pentru a nu se distinge în tine zvârcolirile sangvine) sau un cognac, țigări de foi și obligatoriu o locație foarte populată. În juru-ți trebuie să colcăie de urmașii Adamului, dar mai important (în cazul masculinității) de urmașele Evei. În urma acestui exercițiu de ignoranță, în care nu exiști decât tu, cartea și viciile, fiecare trebuie să învețe ceva. Semenii trebuie să învețe despre faptul că oricât de frumoși ar avea irișii, holbatul acestora către un ”reader” nu îi înfrumusețează deloc, iar tu cititorule vicios și viciat trebuie să îți descoperi slăbiciunile, să le accepți și să le educi. Obligatoriu nu trebuie să cedezi nici vreunei tentații, nici măcar celui mai curtenitor surâs sau celei mai încântătoare priviri curioase. Te-ai înscris în ora de educație pentru a te lepăda de relele și tentațiile ăstei lumi. Numiți-o purificare ...

(pasul 2 - cartea captivantă)

În cazul meu, acest exercițiu se întâmplă de mai bine de cinci ani. Nu zilnic, deși ar fi preferabil. Despre mine am învățat cu mult mai devreme. Eram deja exersat în ignoranță; totuși de atunci am învățat suficient despre mine încât să mă pot ignora inclusiv pe mine. Încercați să-i explicați despre viață unuia care citește de ani de zile în public, spuneți-le despre mărunta noastră existență și veți afla ce înseamnă umilința, indiferent de metoda de aplicare a acesteia (în cazul acesta vorbesc cu siguranță despre eleganță). Cititorul va cunoaște mai întotdeauna  despre importanța paroxismului în ale exercitării dreptului la viață. Toate încordările și dezacordurile din el sunt deja așternute pe ciorna vieții. A pornit deja pe un drum ireversibil, iar bogăția lui nu o vă împărți niciodată cu nimeni pentru că el consideră că nu are corespondent între semeni. Ceea ce vouă vi se va părea aroganță lui îi este naturalețe, iar sinceritatea și amărăciunea lui v-a dezarma orice atitudine războinică.

(pasul 3- exercițiul de ignoranță)

Evelor, nu încercați asta cu cititorul. ”Asta” înseamnă seducție. Stăpânește toate armele seducției iar în ale sexului concurează cu zeii. Nu aveți ce-i oferi decât un amărât de deja-vu, pe care el, atunci când îl va alege, o va face pentru că vă consideră o ofrandă adusă Afroditei sau Adonisului care zace ascuns în el. Păstrați-vă decența și îi veți câștiga respectul cât să vă păstrați părerea bună despre sine. ”Readerul” are o amantă eternă pe care nu o va schimba niciodată cu alta. Amanta îi poartă numele nescris în acte, Singurătatea. Martiriul iubirii pe care o veți îndura cedându-i nu va fi mai mult decât o profanare a propriei sale suferințe.  Un ultim sfat! Este perfectul teoriei, dar în practică în el afli mai multă moarte decât într-o groapă comună. În timp ce el arde a trăire, ție Evă îți va fi frig. S-a întâlnit deja cu extazul, deci ți-l va refuza doar pentru că el consideră ca nu-l meriți. Dacă îl convingi că meriți extazul, va avea întotdeauna o vorbă bună și-ți va spune șoptit ”Extazul este o chestiune supraevaluată!” ... (va continua)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu