Dacă aș fi întrebat cum mi-aș descrie viața, privind mai atent spre trecut nu aș putea spune mai mult decât anostă. Nu știu a minții ca majoritatea semenilor și nici nu am suficientă aplecare pentru a-mi pigmenta puținele întâmplări care m-au sustras anonimatului. Aș putea declara o tinerețe aparent zbuciumată prin niscavai acte de bravură, două-trei ieșiri în decor cu iz de filantropie, și vreo două suferințe atinse de lirismul specific dobitocilor tributari consecvenței, ăste toate complet inutile. Căci împerecherea în ființă a lirismului cu suferința nu este ceva neobișnuit, dar a-i da acestuia liber la exprimare îmi pare cea mai stupidă angoasă a afectului.
*
În acest ultim an am avut varii prieteni ascunși printre rândurile tipărite ale unor cărți care nu-mi revelau nimic, nici măcar nu-mi potoleau setea de absolut. Jardin spunea că biblioteca personală îți dezvăluie vârsta; cu toate acestea nu mă simt nicidecum in apropierea vreunei etăți ori a ceva viu. În mine curge un râu negru precum Tibrul suprapopulat de cadavrele borgienilor. Nu sunt mai mort decât Tolstoi, nici mai obidit decât Dostoievski și nici măcar excitat precum Brukner.
*
Simplitatea îmi sugrumă laringele secătuit la fiecare evadare din refugiu. O întâlnesc în fiecare ființă care îmi încurcă mersul agitat de inevitabila cătare a câtorva priviri rătăcite, provenite din cumplita neînțelegere a sinapselor vreunui profan. Probabil dintr-o rutină nenorocită străbat același drum, mereu deviat scurt spre stânga sau dreapta. Nu există nici o linie dreaptă, de parcă rațiunea se încăpățânează să-mi demonstreze că orice destin poate fi trăit și ireversibil. Poate că Dumnezeu dorește să îmi asum moartea și nașterea ca fiindu-i la îndemână, iar eu în cele din urmă să accept că sunt rezultatul inefabil al unui scurtcircuit petrecut cândva, undeva în Univers.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu