luni, 8 septembrie 2014

Perspective




Fiecare își vede viața altfel, prin prisma implicării ori cea a discernământului. Nici o analiză nu este posibilă fără introspecție, luciditatea fiind obligatorie în acest caz. Cu bunele și relele ni se întâmplă viul, mai precis viața stabilește cotele existențiale ale momentului; restul este platitudine.
Mă includ în categoria celor care au văzut destule, s-au implicat în mai toate care au contat (chiar dacă mai mult sau mai puțin), care și-au permis eșecuri doar datorită conștiinței. Suntem produsul unui melanj al sinelui și exteriorul lui, un exterior permis doar prin compromisul final dintre afect și rațiune. Deținem acea robustețe existențială care ne face mai iertători cu cei care nu reușesc sau cei care prin natura firii lor abdică dinaintea slăbiciunilor.
Există și mulțumire în a fi. Totul se reduce la investiția în tine, la răbdarea cu care te-ai construit, te-ai adaptat la ceea ce numim viață. Nu este suficient să te observi traversând viața, și ea pe tine, trebuie să ai puterea detașării. Și totuși! ... această detașare nu completează nimic atâta timp cât privindu-te din perspectiva detașării nu te recunoști, nu te identifici cu ceea ce ești ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu