luni, 22 septembrie 2014

Lumea în aparență




Despre eul personal, despre ego, despre neastâmpărul sinelui se vorbește foarte puțin. Îl conștientizăm, îl avem în vedere pentru că nu ne lasă libertatea după care tânjim. Când eul se manifestă ca voce a conștiinței devenim conștienți de păcat. Nu ne este suficientă interacțiunea păcatului cu rațiunea și astfel intervine sufletul, cleștele remușcării. În fapt sufletul este ceea ce mai este viu în noi, cel care ne ține în viață dincolo de manifestarea rațiunii. Prin rațiune doar supraviețuim, prin interacțiunea cu sufletul – trăim. Și o facem pe de-a-ntregul, pe măsura docilului afectiv înăbușind furia rațiunii.
La începutul experiențelor noastre trăim cu impresia că datorită acestui ego suntem, existăm și ne diferențiem de semeni; cu timpul, după experimentele care frizează crâncenul realizăm că nu ne-a reușit mai nimic în viață, realizăm că sufletul, fie el căptușit în marea lui esență cu concretul rațiunii, este doar ceea ce ni se mai întâmplă, ceea ce ne bucură. Abia atunci ne permitem trecerea în paralelismul vieții, din concretul acțiunii ne mutăm în înțelepciunea așteptării. Indiferent ceea ce așteptăm, rămânem neclintiți, chiar și în fața promisiunilor eternității. Iluziile le lăsăm celor care ne petrec, celor care trec în mare grabă pe lângă noi, celor care într-un mai târziu le va veni rândul la o altă așteptare.
Timpul are diferite măsuri și totul depinde de emanciparea noastră, de atârnarea noastră de nevoi. Spre final, timpul nu-și mai permite decât ritmicitatea melancoliilor noastre și lumea se-nvârte în jurul nostru doar pentru salvarea aparențelor...   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu