luni, 23 iunie 2014

Atrofierea spiritului românesc (I)


Motto: ”... În sine, orice idee este neutră, sau ar ţrebui să fie; dar omul o însufleţeşte, proiectîndu-şi în ea flacăra şi nebunia; impură, preschimbată în credinţă, ea se inserează în timp, capătă chip de eveniment : are loc astfel trecerea de la logică la epilepsie ... Aşa se nasc ideologiile, doctrinele, şi farsele însîngerate ...

Asist, fără a fi în vreun fel impresionat, la ceea ce se întâmplă în ultima vreme pe scena plaiului mioritic, aceeași scenă din care s-au născut spre răbufnire niscavai răzvrătiți precum Manole (meșterul), Porumbescu, Eminescu, Eliade, Brâncuși, Enescu, Cioran, Caragiale, Noica sau Steinhardt (Nicolae, cel necertat cu fericirea). Sunt un obișnuit al lipsei de reacție, ca atare arareori îmi permit aceste defulări scriptice, care se doresc doar simple avertismente. Însă ... simt că tot ceea ce se toarnă cu forța foamei și chiar lăcomiei unor jurnaliști (de prin zona Ardealului și din capitală) și a liderilor partidelor politice (tot mai puțin credibili), se vrea o rupere din rădăcina mult prea vie a neamului ăsta, neam din care cu toții facem parte. Această feroce nevoie de dezrădăcinare a mea și a voastră, mai bine zis a noastră, se realizează într-o manieră absolut haotică dar și nevrotică, un soi de entropie ce se vrea a fi ireversibilă. Lipsa de maniere în presupusa lor inteligență și tehnica manipulării îi trădează, însă convulsiile lor ”creatoare” le descompune masca ascunsă a sclaviei banului și fricii, arătând-o.
Nu trebuie nimic mai mult decât puțină atenție. Europa se zvârcolește, lumea se zvărcolește și România noastră, pare o soluție mai mult decât de avarie pentru situația actuală. Avem încă resursele, asta înseamnă că avem încă puterea de a rezista, de a fi independenți, o independență care deranjează. Normal că suntem tributari istoriei și jocurilor de putere desfășurate de-a lungul ei, dar tot istoria – este adevărat că mai mult cea nescrisă pentru școlile noastre, școlile unde am învățat – ne spune despre cei care n-au plecat capul, n-au cedat fricii și nu și-au deschis buzunarele pentru propria neîndestulare.
În sine, orice idee este neutră, sau ar trebui să fie; dar omul o însufleţeşte, proiectîndu-şi în ea flacăra şi nebunia; impură, preschimbată în credinţă, ea se inserează în timp, capătă chip de eveniment : are loc astfel trecerea de la logică la epilepsie... Aşa se nasc ideologiile, doctrinele, şi farsele însîngerate.” E. Cioran – ”Tratat de descompunere/ Genealogia fanatismului”. Și câtă dreptate are Cioran! Asistăm acum cu toții la mascarada numită lupta pentru putere, asta în perspectiva alegerilor prezidențiale. O tâmpenie maximă, pentru că atribuțiile instiuției prezidențiale sunt limitate prin Constituție care ar trebui să fie sfântă. Numai că ea nu este! Motivul? Traian Băsescu. Acestui personaj, căruia românii i-au atribuit prin vot titlul și onoarea de a a fi Președinte al României, personaj întors pe toate părțile de mass-media și adversarii politici, i se datorează o parte din degringolada în care ne aflăm. Categoric că orice acțiune naște și reacțiune și astfel ne-am procopsit cu alte personaje demne de disprețul istoriei contemporane: premierul Victor Ponta, candidatul fără motivație și celeritate a minții, împingătorul spre ruină a PNL – Crin Antonescu, neprihănitul duios care se visează milionarul prezidențiabil, gelos nevoie mare pe milionarul nedovedit/vicepremierul necoruptibil Liviu Dragnea – Cătălin Predoiu, spectrul luminos al prostimii nealtoite și vajnicul reprezentant al autismului autohton – Dan Diaconescu, extremistul liber consimțit al senilității – Corneliu Vadim Tudor, perdantul cu diplomă în diplomație – Mircea Geoană, primarul sas slugă la dârloaga valonă – Klaus Johannis, suverani și regi ai etniei romme propășiți pe meleaguri neaurifere (însă în apropierea lor), viitorii ambasadori ai florinilor de aur șamd. Chiar nu-mi doresc a continua lista!
Revin la mascarada cu epopeea țigănească a marinarului Mircea, un Ulise ridicol de conjunctură. Nu doresc să intru în amănunte dar vă ofer ceva idei de scenariu și vă întreb: este posibil ca Traian Băsescu să fi regizat acest spectacol? Există posibilitatea ca Traian Băsescu să-și fi sacrificat fratele (temporar se subînțelege) pentru a-și recâștiga capitalul de simpatie al electoratului, victimizând? În scenariul unui serial american de succes, ”The Boss”, primarul Chicagoului își sacrifică propria fiică pentru a se salva de la înecul politic. Băsescu știe să plângă în fața camerelor! Nu se teme oare președintele momentului istoric actual de ceea ce va urma după ieșirea lui de pe scena politică? Povestea aceasta este cunoscută de serviciile autohtone, toate serviciile, încă din 2011. Pai dacă știa nenea Maior, suveranul SRI, nu este clar că știa și premierul Ponta, sau fostul premier Boc? De ce au tăcut Ponta sau Boc? La ce le folosește această tăcere? Băsescu nu mai poate candida, dar poate conta încă foarte mult și atunci?! Ponta păstra această informație să dețină reversul monedei în cazul morții procurorului Panait, să aibă ceva greu la schimb? Boc are pe conștiință, dacă mai are așa ceva, modificarea din pix sau creion al PIB-ului prezentat în 2009 FMI-ului pentru a justifica împrumutul de 20 de miliarde de euro, bani a căror destinație nu o cunoaștem nici astăzi – mă rog nu toată, ci majoritatea ei, aproximativ 13 miliarde euro. Credeți-mă că se pot încropi zeci de scenarii vis-a-vis de povestea aceasta, dar le las în seama televiziunilor naționale, în speță România TV și Antena 3, două televiziuni pe care eu mi le-am scos din grilă.
Insist! ... Dacă despre mica țiganiadă (care între noi fie vorba, i-ar face invidioși până și pe Eliade și grupul rock Pheonix) știa Maior, atunci garantat știa și arhanghelul de la SIE, Teodor Meleșcanu. Deci știa și CIA și pe lângă ei, încă vreo câteva servicii periculoase de genul FSB sau MOSAD. Păi între și eu ca duiosul Predoiu, americanii ce-au păzit? Dar rușii? UE? Întrebări la care nu aștept un răspuns în următorii 20 de ani, că este la modă. Degeaba se dau de ceasul morții Cristoiu (Ion), Popescu (CT), Nistorescu (Cornel), Stănescu (Sorin Roșca) să mă lumineze că pe mine nu mă convinge nici unul dintre ei ...
În curând va urma partea a doua a acestui material, în care voi analiza disperarea Uniunii Europene, a rușilor, a britanicilor, a nemților și a americanilor pentru virtualele candidaturi la președenția României. Pot să vă spun încă de pe acum că nu au de unde alege și de aici și disperarea lor. Motivele le voi dezvălui atunci. Și tot în al doilea material voi vorbi, căci m-am săturat a tace, despre jurnalismul provincial de Ardeal și îndoielnica lui sinceritate, mai precis îndoilenica sinceritate a jurnaliștilor ardeleni care au pretenția că practică această meserie. Voi încerca să demonstrez lipsa lor de inteligență și motivație în a-l dedubla pe Machiavelii sau Faust.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu